GULLABO STUGA

Hondvriendelijk vakantiehuis in Zweden / Hundefreundliches Ferienhaus in Schweden

Honden

U bent met uw hond of meerdere honden van harte welkom in Gullabo stuga. Wij hanteren een maximum van vijf honden voor de verhuur van ons vakantiehuis. Meer honden zijn in overleg mogelijk. Het moet uiteraard "passen" en het huis+interieur dient heel te blijven. Het huis, met een woonoppervlakte van 110 m2, heeft vier slaapplaatsen voor mensen (drie slaapkamers op de bovenverdieping). 
Wij hebben liever niet dat u uw honden op de slaapkamers laat slapen. Indien u gewend bent uw honden op de slaapkamer/bedden te laten slapen, verwachten wij van u dat u uw eigen dekbedden meeneemt (naast uiteraard eigen beddengoed).

Zoekt u een vakantiehuis in een vuurwerkarme omgeving tijdens Oud&Nieuw?
In Zweden wordt ook vuurwerk afgestoken tijdens Oud&Nieuw, alleen is dit slechts tijdens de jaarwisseling zelf en gedurende een korte tijd. Gullabo stuga is geschikt als vuurwerkarme locatie, niet vuurwerkvrij! Als u buiten staat is het vuurwerk in de verte te horen (Gullabo). Wanneer u binnen bent en de tv aan heeft, zal u nauwelijks tot niets horen.
Houdt u er rekening mee dat er in Zweden gejaagd wordt? De knallen van een schot klinken natuurlijk voor een hond hetzelfde als vuurwerk. Uiteraard is de frequentie van het geluid, de lichtflitsen en de geur van vuurwerk totaal anders dan een schot van een jager.

We willen deze omgeving graag vuurwerkarm houden. Dus ook als u zelf niet op zoek bent naar een vuurwerkarme omgeving, is het afsteken van vuurwerk bij ons vakantiehuis niet toegestaan.  

Hondenmanden
In de woonkamer ligt een grote hondenmand van het merk Sabro (Kudde, maat 6, afmeting 117 x 150 cm). Deze schuimmand heeft een kunstleren buitenkant. Hier is geen kussen voor nodig, slechts een deken o.i.d. Verder is er een middelgrote mand van (hard) kunststof. Graag na gebruik de manden schoonmaken.

Kleden voor de bank
Wij verzoeken u kleden voor de twee 2-zitsbanken mee te nemen, als uw hond van u op de bank mag. Graag de bank schoonmaken voor vertrek.

Voer- en waterbakken
Er zijn vier op hoogte verstelbare RVS voer- en waterbakken aanwezig, 2 x 28 cm ∅ en 2 x 21 cm ∅. En nog enkele kleine voer/water bakken.

Extra diepvries
Naast de koel/vries combinatie in de keuken, staat er in de bijkeuken een extra diepvries met drie laden. Deze diepvries kunt u gebruiken indien u uw honden (vers) vlees uit de diepvries voert. De diepvries staat uit en dient bij gebruik aangezet te worden.

Traptreden
Aan de voorzijde van het huis zijn vier traptreden. Indien uw hond geen traptreden kan of mag lopen, kunt u het beste via de achterzijde (keuken) naar binnen gaan. Zie verder de foto's in het fotoalbum.

Omheining
De tuin van circa 2500 m2 is volledig omheind. De omheining is gemaakt van houten palen met tuingaas, met mazen van 5 x 10 cm. De omheining is 120 cm hoog. Het toegangshek bestaat uit twee hekjes van elk 140 cm breed en is 100 cm hoog.
Aan de buitenzijde van ons terrein zit een elektrisch draad om de wilde zwijnen uit de tuin te houden. Voor de duidelijkheid: dit elektrische draad raakt de omheining voor de honden niet!
Vindt u de tuin te groot voor uw hond(en), dan hangt in de schuur een schapennet waarmee u zelf een deel van de tuin kunt afzetten. Graag wel weer terughangen in de schuur.

Wandelen
U kunt direct vanuit het huis het bos in! Als u wilt kunt u er uren op uit trekken met uw viervoeter(s). U dient van 1 maart tot 20 augustus uw hond aangelijnd te houden in Zweden. Loopt uw hond toch los, dan wordt dit al snel uitgelegd als illegaal jagen!
Begin oktober begint de elandjacht. Houdt uw hond dan aub (in de eerste week) aan de lijn voor uw eigen veiligheid en dat van uw hond(en) en draag bij voorkeur een veiligheidshesje. Deze hangen aan de kapstok in het huis.
In het bos leven diverse wilde dieren: eland, ree, wild zwijn, haas, etc.

Regels in Zweden
Uw hond moet een geldige rabiësenting hebben, een chip en een EU paspoort. U mag maximaal vijf honden meenemen naar Zweden, anders gelden aanvullende documenten. Zweden kent geen "verboden rassen". Indien uw hond door Duitsland of Denemarken als een verboden ras wordt aangemerkt, mag u nog steeds door deze landen reizen, alleen mag u hier niet verblijven/overnachten. 
Kijkt u op www.licg.nl voor meer informatie over de "invoereisen per land": https://www.licg.nl/invoereisen-per-land-europa/

In Zweden zijn honden niet welkom in restaurants. Een enkele keer heeft u geluk op een terras.

Meldplicht douane
In Zweden geldt een meldplicht bij de douane (= tullverket) wanneer u honden het land invoert. U kunt het beste van te voren uw honden digitaal aanmelden. Dit kost slechts enkele minuten en is verder kosteloos. De aanmelding / registratie geldt per hond. U kunt maximaal 5 honden op 1 formulier invullen. Print daarna het registratiebewijs uit en neem dit mee op reis, samen met de EU paspoorten. Op verzoek moet u het registratienummer kunnen tonen als een douanebeambte daarom vraagt. Via onderstaande link kunt u uw honden bij de Zweedse douane aanmelden:
https://www.tullverket.se/en/startpage/private/travelling/travelling/travellingwithanimals/travellingwithdogsorcats.4.311bf4f016e69d6ea0d93c.html

Dichtstbijzijnde dierenarts
In Lyckeby (Karlskrona) vindt u de dichtstbijzijnde dierenartsen. In de stuga ligt verdere informatie over belangrijke adressen en telefoonnummers.

Poep
Mogelijk zal uw hond binnen de omheining zijn behoefte doen. Geen probleem! Mits u dit ook gewoon even opruimt. Rechts naast de houtopslag is een kleine voormalige moestuin. Hier staat een poepschep en -emmer (met rode vuilniszak), die u hiervoor kunt gebruiken. De rode vuilniszak met inhoud kunt u aan het eind van uw verblijf in de afvalcontainer doen (graag met een dubbele knoop erin).  
Wij zouden het fijn vinden als u de tuin af en toe inspecteert op ongelukjes van uw hond(en), zodat er niets blijft liggen voor volgende gasten.